Ismerd meg 2017-es előadóinkat! – Karcagi Péter

A TEDxBenedekHegy előtt is hallottál már a TED konferenciákról?

Igen, jó ideje nézem a TED, TEDx előadások videóit az interneten. Legelőször Ádám fellépését láttam és akkor kaptam rá az ízére. Azóta is, amikor elém kerül valami érdekes téma, megnézem szinte azonnal.

Mi volt az, ami megfogott a TEDx előadásokban?

Azt hiszem, hogy a mondanivalójuk fogott meg és az érzés, ami az információból kialakult bennem. Mindig érdekes témát dolgoznak fel olyan szemszögből, amire eddig mások esetleg még nem gondoltak. Vagy én nem gondoltam rá, én nem hallottam róla és ez mindenképpen hozzátesz a gondolatvilágomhoz. De általában a legjobb beszédek azok, amik valamilyen inspirációt vagy gondolatébresztést tartalmaznak, esetleg más szemszögből nézek onnantól arra a témára. Ezek nagyon izgalmasak, nagyon tanulságosak is.

Rajt volt a bakancslistádon egy TEDx előadás?

Amikor Ádám fellépését láttam, megfordult a fejemben villanásszerűen, hogy de jó neki és milyen ügyes, hogy idáig eljutott és felléphetett egy TEDx színpadon. Bevillant nekem is, hogy milyen jó lenne ennyi ember előtt előadni, de akkor még nem volt a gondolat, hogy mit akarok csinálni ahhoz, hogy ezt elérjem, inkább csak pici irigykedés volt. Aztán egyszer csak jött a lehetőség.

Hol találkoztál a TEDxBenedekHegy felhívásával?

Tavaly vendégként voltam a TEDxBenedekHegy-en és nagyon tetszett. Körülbelül tudtam, hogy mire számíthatok, úgyhogy ilyen szempontból fel voltam készülve. Viszont idén egy másik alkalom miatt tudtam TEDx színpadra kerülni: a Szigeten, ahova Ádám révén jutottam be. Mikor elkezdtük a felkészülést, mondta, hogy felkérne engem a TEDxBenedekHegy színpadára is, hogy adjam elő ugyanezt magyarul. Akkor hirtelen kicsit lesokkolt és azt hittem, hogy ez nekem sok lesz, erre én nem vagyok felkészülve, ráadásul a Szigeten angolul kellett előadni. Valószínűleg ezt látta, érezte rajtam, úgyhogy az mondta, hogy hagyjuk az ittenit, maradjon csak a Szigetes fellépés. Ezzel sokat nem könnyített a dolgomon, mivel pont amiatt izgultam jobban, de valahogy mégis csökkentette a stresszt. Egy-két nappal azután, hogy az lefutott, megkérdezte, hogy nem akarok-e mégiscsak fellépni. Az ember egy tapasztalat után már kicsit bátrabban gondolkodik arról, ami mögötte van, és azt mondtam neki, hogy ha beférek még, akkor elfogadom a felkérést és örömmel vállalom.

Akkor tulajdonképpen van tapasztalatod abban, hogy nagyobb közönség előtt előadj. Korábban volt egyébként ilyen, vagy most ez a Szigetes volt az első?

A Szigetes volt az első, hogy egy felkészült beszédet vadidegenek előtt előadni. De lassan egy évtizede tartok csillagász előadásokat gyerekeknek erdei iskolákban, így maga a színpadon szereplés, a fellépés nem áll tőlem távol, de az egy kicsit más közeg. Ott egy kicsit lazább, családiasabb, közvetlenebb, egyszerűbb a dolog. Illetve a gyerekek nem úgy kérdeznek, nem úgy figyelnek, mint a felnőttek. A két célcsoport teljesen más. Ilyen szempontból ez mélyvíz volt nekem, abból a szempontból pedig egy megszokott tapasztalás, hogy színpadon kell előadni valamit.

Hogy érezted magad a próbákon?

Ezek a próbák mindig nagyon érdekesek. Kicsi a hallgatóság, de úgy érzi az ember, mintha ugyanannyi ember lenne előtte. Mindegy, hogy öt ember ül előtted vagy ötszáz. Én legalábbis így látom. Nekem nem számít, már fejben végiggondoltam, az érzést is elképzeltem, hogy ha ötezer ember ülne előttem, akkor is körülbelül ugyanennyi drukk, ugyanennyi felkészülés, ugyanennyi izgalom lenne. Nem gondolom, hogy ez számít. A próbák is izgalmasak, mert ott is elő kell adni egy az egyben. A könnyebbsége a próbáknak csak az, hogy ha bakizunk, annak nincs olyan véres következménye, mint hogy ha négy-öt ezer ember előtt tesszük, így a próbák hangulata vidámabb, könnyedebb. Több szem többet lát alapon nagyon sok visszajelzést kapunk és mindig fejlődik egy kicsit a beszéd. Ez az egésznek a lényege – mint a próbáknak általában – hogy tovább lehet csiszolni.

Amikor éppen nem a TEDxBenedekHegyre készülsz, mivel foglalkozol?

Társasjáték-fejlesztéssel. Van egy saját cégem, ami kimondottan társasjáték-fejlesztés, -gyártás, -forgalmazás témakörben működik. Több lábon állunk. Olyan játékokat szeretnénk a lakosságnak, az embereknek adni, amit igazán élvezhetnek. Ez jelentheti azt, hogy beszerezzük valahonnan és eladjuk, tehát egy sima kereskedelem, meg jelentheti azt is, hogy mi magunk lefejlesztjük nulláról egy ötlet alapján, esetleg egy olyan ötlet alapján, ami még nincs sehol, nem valósították meg – ez a legnehezebb része, – illetve van gyártás is: egy fából készült társasjátékot mi gyártunk és forgalmazunk és Európába is exportáljuk. Ez teszi ki a nem szabadidőmnek legnagyobb részét.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Mindig úgy gondolok magamra, mint fejlesztőre. Nekem ez a mozgatórugó. Ha valamiben fejleszteni tudok, vagy fejlődést tudok beletenni, akkor az engem érdekel. És így, hogy az embernek saját cége van, gyakorlatilag csak a fantáziája szab határt (illetve a pénztárcája is, meg a költségvetés), hogy milyen irányba fejlődik, vagy fejlesztem a céget. Persze nagyon nehéz is. A múltkor volt egy hasonlatom, hogy a cégvezetés, cégirányítás olyasmi, mint egy nagyon összetett társasjáték, aminek sehol nincs leírva normálisan a játékszabálya. Úgy próbálok lépéseket, illetve akciókat végrehajtani, hogy nem tudom, mi lesz a következménye.

Hogy kapcsolódsz ki?

Leginkább a családommal. Három kisgyermekem van, úgyhogy van velük mit csinálni. Szívesen olvasok sci-fit, ha van rá időm – mostanában kicsit kevesebb. Íjászkodom, illetve a csillagászat még mindig egy olyan hobbi, amit szívesen előveszek. Ezekre most kevesebb lehetőségem van. Ha tudom, akkor otthon töltöm az időt. De az otthon alatt nem feltétlen azt értem, hogy a lakásban, hanem inkább azt, hogy elmegyünk valahova és egy kis családi programmal kikapcsolódunk.

Mi volt a jeled az óvodában?

Hú, ehhez most telefonos segítséget kérnék… fejből nem biztos, hogy menni fog. Nem hagyott nagy nyomot. Arra sokkal jobban emlékszem, hogy az első komolyabb, nagyméretű rajzom a naprendszer volt.

Hogy képzeled el magad 20 év múlva?

Lehet, hogy ilyen távlatban nem is gondolkoztam el. Öt-tíz éves nagyságrendben már vannak halvány képeim, sőt, vannak közte konkrét célok is, de 20 éves távlatban… Úgy képzelem el, hogy a társasjáték-fejlesztő cégem egy nagyon erős lábon álló, világszerte ismert kiadó cég, jókevű munkatársakkal, olyan munkahellyel, ahova szívesen járnak be az emberek. Nekem nem kell feltétlenül minden nap 8-10-12 órában bent lennem, mint ahogy most csinálom, hanem nélkülem is működik. Én mutatom az irányt, stratégiai ügyekben én hozom meg a megfelelő döntést, és emellett bőven jut szabadidőm bármire, amit szeretnék. Hogy ez a bármi micsoda, oda most nagyon sok mindent fel tudnék sorolni, közte vannak azok a hobbik is, amiket az előbb mondtam, de biztos, hogy bővíteném még.

Mire számítasz október 7-ével kapcsolatban?

Idefelé az úton gondoltam végig, hogy milyen lesz itt fellépni. Szokták mondani, hogy hazai közönség előtt –veszprémi vagyok és nagyon sok ismerősöm lesz ott a jelek szerint – nehezebb fellépni, mert megvan a kötődés, esetleg más szemmel néznek, stb. Végiggondoltam, hogy nekem tulajdonképpen ez is mindegy. Talán direkt jó is lesz, ha látok ismerős arcokat. Nem gondolnám, hogy ki fog zökkenteni. Mivel már egyszer fel kellett lépnem egy TEDx színpadra – és a fellépést most fizikailag értem, mert egy pici emelvény volt –ezt szerintem itt is viszonylag könnyedén meg fogom tenni.

Kedvenc TED videó:

Egyet kiválasztani nem egyszerű feladat. Van több is, több területre több különböző. Amikor a Mars előadásomat kezdtem el előkészíteni, megnéztem az összes létező TED videót a Marsról, és jóval többet is máshol, például NASA JPL és egyéb helyeken. Néha Facebookon is szembejönnek velem, mert olyan oldalakat követek. Azokat is végignéztem, azok között is volt szimpatikus, ami nagyon tetszett. Inspirációs témakörben nagyon bejött Rita Pierson beszéde. Elképesztően jó előadó és nagyon tisztán, érthetően beszél, a retorikai stílus is ott volt, meg  a mondanivaló is. Az, amiről beszélt, nekem most egyre közelebb kerül, ahogy a nagyobbik gyermekem iskolába fog menni, és nem mindegy, hogy hova, mit, hogyan, milyen tanárokkal. Illetve céges videók közül önfejlesztés, cégfejlesztés, marketing szempontból szoktam nézni még oktató videókat, ahol belebotlok.  Ezekből Simon Sinek videói nagy kedvenceim. Úgyhogy van több is.

 

Szólj hozzá!