Ismerd meg 2017-es előadóinkat! – Máté Barbara

A TEDxBenedekHegy előtt is hallottál már a TED konferenciákról?

Áttételesen igen. A vezetőképző tréningjeinken használunk TED előadásokat, például motivációval, stratégiakészítéssel kapcsolatban. Szeretik a résztvevők.

Mi az, ami leginkább megfogott ezekben az előadásokban?

Az emészthetőség. Meggyőződésem, hogy a TED hozta vissza a prezentáció méltóságát. Élvezem, ahogy pár perc alatt is kapok pont akkora csomagot, amit haza tudok vinni. Nem is nyom össze, de nem is dobom ki a kukába.

Rajta volt a bakancslistádon, hogy egyszer te is TEDx színpadra állj?

Nem. El sem tudtam képzelni, hogy a TED-en lehet földi halandónak előadni, mert mi a leghíresebb előadásoat használjuk, például  Simon Sineket vagy Dan Ariely-t. Tavaly kaptam rá a nyilvános előadás ízére. Egy Personal Hungary konferencián voltam beugrós és rájöttem, hogy ezt nagyon élvezem. Az ügyfeleink is egyre gyakrabban kérnek egy rövid előadást olyan témákról, amikről régen többnapos tréningeket tartottunk. Valahogy így indult el ez a folyamat. „Mindenki Németh Zoli (alias Dr. Prezi) köpönyegéből bújt elő” – mondhatnám. Engem is ő bíztatott a jelentkezésre.

Sokat gondolkodtál végül, hogy jelentkezz-e?

Nem. Amikor már bennem volt a kiváncsiság, akkor habozás nélkül tettem.

Nagyobb közönség előtt való előadással kapcsolatban mik a tapasztalataid?

Adtam már elő nagy közönség előtt. A színpad viszonylag jó barátom. Szeretek tanítani és ezt tanítási helyzetnek élem meg. Ilyen szempontból mindegy, hogy egy embernek tanítok, vagy ezernek.

Hogy érezted magad a próbákon?

Úgy tekintem, mint egy féléves retorikai egyetemi kurzust. Amikor főiskolára jártam, volt egy retorikatanár, akinél én kértem, hogy tartson kurzust, mert szerintem egy tanárnak is kell ezeket tudnia. Húsz év után most visszasurrant az életembe. Fantasztikus élmény volt látni, ahogy egymást segítve alakítjuk a kezdő gondolatunkat.

Mivel foglalkozol, amikor nem a TEDxBenedekHegyre készülsz?

Változásmenedzsmenttel foglalkozom. Egyének, csoportok, szervezetek változását segítem szervezetfejlesztőként, coachként, trénerként most már huszonéve.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Ma éppen a tanítást, és azt látni, amikor a gondolatok megtermékenyülnek valamiféle változásban. Nem kényszerből változásban, hanem azt mondják, hogy ha így is lehet, miért ne csinálnánk így. Másrészt nagyon szeretem, amikor pozitív energiákat lehet felkelteni egy csapatban, egy vezetőben;  olyan helyzetben, ahol nem egyértelmű, hogy pozitívak az energiák. Ehhez sokszor másképp kell ránézni a helyzetre vagy egymásra.

Hogy kapcsolódsz ki?

Figyelnem kell az alvásomra, ez egy balesetből fakad, és még regenerálódom. Aktuális hobbim az éneklés és ennek a próbái egy jó kis heti ritmust jelentenek. Néha lovagolok és most már az a szerencsém van, hogy a gyerekem tanít lovagolni.

Emlékszel, mi volt a jeled az óvodában?

Szív. Így utólag találónak gondolom, mert szívember vagyok.

20 év múlva hogy képzeled el magad?

20 év múlva – ha optimista vagyok – éppen az első nyugdíjas évemet töltöm egy jó nyugdíjjal. Ez azt fogja jelenteni, hogy megvadulok és mindenféle társadalmi, családi és egzisztenciális kötöttségeket félretéve elkezdek tenni dolgokat azért, mert éppen azt tartom helyesnek, kellemesnek vagy éppen arra leszek kíváncsi.

Október 7-ével kapcsolatban mik a várakozásaid?

Nagyszerű csapat alakult itt az előadók közében és azt gondolom, hogy ez legalább akkora nyereség, mint maga az előadás lehetősége. Azt szeretném, hogy minden előadó azt érezze, hogy jelen volt, ott volt azon a piros körön és úgy jöjjön le, hogy el tudta mondani, amiért ide jött. Akkor működni fog a hallgatóságnál is! Magamnak meg azt kívánom, hogy érezzem  a száz ember figyelmének kisugárzását és hogy ez húzzon be. Meg hogy tudjam tartani a 18 percet 😊.

Van kedvenc TED vagy TEDx videód?

A mozgalmak dinamikájáról szól. Az első ember még bolond, amíg nincs egy második, aki követi őt. A TED is valószínűleg egy őrült ötletnek tűnt, ma meg csomó embert inspirál arra, hogy fogalmazza meg a gondolatait.

Szólj hozzá!