Ismerjétek meg előadóinkat! – Pinczés Balázs

Már csak néhány napot kell várnotok, hogy október 8-án végre hallhassátok 2016-os előadóink gondolatait. Addig is ismerkedjetek meg velük kicsit közelebbről! Az alábbiakban Pinczés Balázzsal készített interjúnkat olvashatjátok:

 

sz_pinczes_balazs

A TEDxBenedekHegy előtt is hallottál már korábban erről az egész konferencia-sorozatról?

A Benedek-hegyről nem hallottam korábban semmit (pedig 3 évig dolgoztam itt), de a TEDx-ről és a TED-ről igen. 🙂

Hol találkoztál vele?

Már évek óta nézem a TED előadásokat és magyar TEDx előadásokkal is találkoztam. Az egyik nagyon érdekes, ami számomra is nagyon sokat adott, az például Dr. Németh Zoltán előadása a szavak erejéről.

Mi volt az, ami megfogott az egész konferencia koncepciójában?

A koncepcióban leginkább a szisztematikus építkezés. Az, hogy egy nagyon alapos és nagyon érdekesen kidolgozott módszertan alapján készítik fel az előadókat. És nagyon tetszik az a precizitás és pontosság, ami kifejezetten a TEDxBenedekHegy rendezvényt övezi. Látszik, hogy a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez egy kimagasló és elsőrangú rendezvény lehessen. Úgyhogy külön nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy itt szerepelhetek.

Voltán már TEDx konferencián?

Terveztem, de még soha nem voltam. Ez lesz az első, ahol egyben előadóként is rész fogok venni.

Hogyan találkoztál a felhívással?

A felhívással a Facebookon találkoztam, egy megosztás hívta fel a figyelmet arra, hogy lehet jelentkezni a rendezvényre. Akkor azonnal tudtam, hogy jelentkeznem kell.

Rajta volt esetleg már a bakancslistádon, hogy egyszer szeretnél előadni?

Igen, terveztem már ezt és nagyon megörültem, hogy van egy ilyen lehetőség. Bakancsom van, de nincs bakancslistám, terveim vannak. Az előadás után szeretném megnézni valamikor az Egyesült Államokat választási kampányidőszakban. Remélem sikerül ez egyszer a közeljövőben.

Korábban folytattál bármiféle hasonló tevékenységet?

Igen. Még a felsőfokú tanulmányaim alatt több konferencián volt szerencsém előadni, ami nagyon érdekes és izgalmas terület volt. Ez főként szakmai jellegű kérdésekben, tudományos előadásokat jelentett, tehát egy teljesen más filozófia mentén történő dolog volt. Azt gondolom, hogy a TED-nek a frissessége és az érdekessége, ami magával ragadja az embert, különösen kiemelendő. A tudományos konferenciákon az ember nagyon sokféle előadással találkozik. Vannak nagyon unalmas és monoton, nagyon száraz, ugyanakkor vannak nagyon érdekfeszítő előadások is, amelyeknél az volt a tapasztalatom, hogy igazán nem a téma határozza meg, hogy mennyire lesz érdekes egy előadás, hanem az előadó személye és az előadásmódja a fő.

A próbákon hogy érezted magad?

A próbákon nagyon izgulok mindig, főleg mikor én következem. A legnagyobb tanulságot számomra itt az elmúlt időszakból az írott és a beszélt szöveg különbözősége jelenti. Az, hogy egy gondolat, amit leírok, egészen máshogy hangzik a beszélt nyelvben, és ha újra fel szeretném idézni, valószínűleg teljesen máshogy mondanám szóban, mint ahogy leírtam korábban – de ettől még a jelentése „átjön”.

Kicsit kanyarodjunk el a TEDx-től! Mivel foglalkozol?

HR vezető vagyok egy multinacionális cégnél.

Mi az amit a legjobban szeretsz a munkádban?

A legjobban a kollégák felvételét szeretem, új jelöltekkel találkozni. A meglévő kollégák fejlesztését is nagyon kedvelem és amikor ebből a fejlesztésből komoly szakmai előlépéseknek tudok a részese lenni, azt kifejezetten szeretem. Alapvetően egy problémamegoldó típusú ember vagyok, tehát szeretem a nyitott dolgokat kideríteni és lezárni, hogyha az megoldható.

Munka után hogyan kapcsolódsz ki?

Alapvetően a családommal töltöm a szabadidőmet. Székesfehérváron élünk, három szép gyermekünk van: két kisfiam és egy kislányom töltik ki a szabadidőmet. Amúgy minden különleges dolog érdekel.

Hobbira akkor nem is nagyon jut időd?

De igen, hobbira ettől függetlenül próbálok időt szakítani. Nagyon érdekelnek az izgalmas könyvek. Nagyon szeretem a különböző borfajtákat. Ezzel kapcsolatban el is végeztem az elmúlt években egy alapfokú és egy középfokú borszakértői kurzust.

Tudnál mondani magadról egy olyan dolgot, amit sokan tudnak rólad?

Vidám és kreatív.

És olyat, amit kevesen tudnak rólad?

Szerepeltem a régi Danubius Rádióban középiskolás koromban egy rap versenyen ahol harmadik helyezést értem el és nyertem egy nagyon drága, fekete hímzett logós Reebok pólót Geszti Pétertől.

Milyen terveid vannak, amiket szeretnél megvalósítani a közeljövőben vagy akár hosszabb távon is?

Szeretnék eljutni Új-Zélandra. Vonz a kultúrájuk, vonz a gyönyörű természetük, vonzanak továbbá a különleges borvidékeik és a sok éghajlati öv, ami ott található.

Mire számítasz október 8-ával kapcsolatban?

Kirobbanó sikerre. 🙂 Viccet félretéve egy nagyon tartalmas napra, ahol sok érdekes emberrel sok érdekes dologról tudok majd beszélgetni. Mert beszélgetni jó. Az emberek keveset beszélgetnek. Ezen változtatni kell.

Van kedvenc TED videód?

Kedvenc TED videóm Jill Bolte Taylor, az agykutató Drámai, rohamos belátás című megdöbbentő és egyúttal letaglózó előadása, akinek stroke-ja volt. Olyan helyzetben volt Jill, amit egyrészt tudományosan nagyon-nagyon izgalmasan dolgozott fel. Másrészt hála az égnek fel tudott épülni ebből az agyi katasztrófából és egy TED előadáson izgalmasan, érdekesen és megrázóan be is tudta mutatni a közönségnek. Minden egyes alkalommal, amikor látom, egyszerűen ugyanazt az élményt adja. Elképesztő! Nagyon meglepő, nagyon megrázó és nagyon érdekes is egyben. Nézzétek meg!

 

Szólj hozzá!