Ismerjétek meg a szervezőket! – Gombás Kornél

Már csak szombatig kell várni Veszprém első TEDx konferenciájára. Addig is ismerjétek meg az embereket, akik a háttérben azon szorgoskodnak, hogy felejthetetlen élményben legyen részetek október 8-án! Az alábbiakban Gombás Kornéllal készült interjúnkat olvashatjátok:

 

Hol/Mikor találkoztál először a TED-del/TEDx-szel?

A hol kérdésre nagyon egyszerű a válasz: az interneten. 🙂 Azt, hogy mikor, már nehezebb megválaszolni. Pontosan nem tudom meghatározni, inkább úgy fogalmaznám meg, hogy akkor kezdtem jobban felfigyelni az egész eseményre, amikor a tavalyi évben az ismeretségi körömből ketten is előadóként vettek részt a TEDxYouth@Budapesten.

Mi fogott meg benne?

Ami tetszett -és már a kezdetekben szimpatikus volt benne-, hogy nem egy konkrét témát, vagy tudományágat dolgoznak fel az előadások, hanem hétköznapi nyelven mutatnak be egy-egy gondolkodás-, vagy szemléletmódot, és az előadók mindezt úgy teszik, hogy nem akarják ráerőszakolni a közönségre a véleményüket. Hétköznapi emberek, hétköznapi történetekkel, nem hétköznapi megoldásokkal – szerintem ez az, ami különlegessé teszi a TED-eket.

Hogy kerültél a TEDxBH csapatába?

Az egész úgy kezdődött, hogy pár hónappal ezelőtt Ádám szólt, hogy van egy ötlete, amihez kellenék én is, én meg azt mondtam, hogy jó. Felvázolta a TEDx… (akkor még nem volt meg a hivatalos név) koncepcióját, mire gondolt, hogyan, miért lenne ez jó, hol tudnék a segítségére lenni a rendszerben, kik lennének még a szervezők, és elkezdtünk együtt dolgozni. Személyesen én még nem vettem részt TED előadáson, csak videókat láttam, jeleztem Ádámnak, hogy lehet nekem hasznos lenne egy ilyen rendezvény meglátogatása, azt mondta, nyugodjak meg, október 8-ig valószínűleg a közelben nem, de Gambiában vagy Egyiptomban lesz ilyen esemény … szóval maradt az, hogy az eddigi tapasztalatokra támaszkodtam.

Mi a feladatod?

A hivatalos kiírás szerint az “executive producer” feladatait látom el, ami igen hálás abból a szempontból, hogy nekem a legtöbb dolgom majd csak a nagy napon lesz, ugyanis a helyszínen kell minden feladattal, időponttal, emberrel és technikával képben lennem, koordinálni a folyamatokat, segíteni a résztvevőket, mindemellett egy fajta “házigazdai” szerepben fogom konferálni a programot. Természetesen az előkészületekben, megbeszéléseken, előadói felkészüléseken is részt veszek, segítem a csapatot.

Milyen tapasztalatokat szereztél az eddigiek során?

A szervezéshez kapcsolódóan az eddigi tapasztalatok közül a legfontosabb, hogy minden problémára, kérdésre van megoldás, ha elég sok variációt figyelembe veszünk és megfelelő ideig keressük a választ. Az előadók jó gondolatokkal érkeznek, komolyan veszik a felkészülést, és mindenki a maximumra törekszik.

Mit csinálsz, amikor nem a TEDxBH szervezésével foglalkozol? (Munka, hobbi)

Kommunikációval és marketinggel foglalkozom munkaidőmben, ezen kívül igyekszem a rendelkezésemre álló szabadidőt változatosan felhasználni. A hobbi kérdésre elmaradhatatlan klasszikusként adott válaszok, mint az utazás, filmnézés, kirándulás természetesen nálam is megvannak, de lehetőségeimhez mérten a sportra és a tanulmányaim befejezésére is koncentrálok. Ami talán különlegesebb tevékenység, hogy rendszeresen konferálok különböző rendezvényeken, aktív tagja vagyok a veszprémi ToastMasters Retorika Klubnak, imádom a kirakósokat, és gyűjtöm a nyakkendőket (jelenleg száztizennagyonsoknál járok).

Szívesen állnál előadóként a TEDx színpadán?

Nem lenne rossz egyszer előadóként is a színpadon állni, de még nem érzem úgy, hogy elérkezett az én időm. Szerencsére van 7 másik ember aki kellő bátorsággal, tettrekészséggel és gondolattal rendelkezik, és október 8-án előadást fog tartani a Veszprém Agorában. Szerintem mindenkinek a mondanivalójából lehet tanulni, és örülnék annak, ha ezeknek a gondolatoknak köszönhetően valaki(k) kellő ösztökélést kap(nak) ahhoz, hogy jobb legyen az életük. Kihívás és megtiszteltetés előadónak lenni, akár a TED-ről van szó, akár bármilyen más eseményről. Kihívás, mert a rendelkezésedre álló időben kell olyan előadást tartanod, hogy minden benne legyen, amit szeretnél és a közönség is elismerősen értékelje a hallottakat és téged a beszéded végén. Azonban megtiszteltetés, ha meghívnak, vagy kiválasztanak előadónak, hiszen az azt jelenti, hogy olyan ötleted van, amit érdemes terjeszteni.

Szólj hozzá!