Ismerjétek meg a szervezőket! – Szabó Zsófia

Már csak szombatig kell várni Veszprém első TEDx konferenciájára. Addig is ismerjétek meg az embereket, akik a háttérben azon szorgoskodnak, hogy felejthetetlen élményben legyen részetek október 8-án! Az alábbiakban Szabó Zsófiával készült interjúnkat olvashatjátok:

 

Hol és mikor találkoztál először a TEDx-szel?

Tavaly, amikor Ádám megkeresett azzal, hogy „Hello, lesz TEDx, előadok, gyere el, tök jó lesz!” Aztán úgy döntöttem, hogy miért ne. Felmentünk, meghallgattuk és nagyon király volt. Igazából akkor volt az első élményem. Előtte se videókat, se más dolgot nem tudtam a TED-ről.

Mi volt az, ami megfogott a rendezvényben?

Maga az érzés, amikor hallgattam az embereket és gyakorlatilag tátott szájjal néztem, hogy ez tök jó. És először nem is beszéltek világmegváltó dolgokról. Végighallgattam és az a stílus meg az a mentalitás, amivel ezt ők előadták… akkor én azt mondtam, hogy ez nagyon jó. Kis dolgokról olyan szemlélettel beszéltek, ahogy még nem hallottam soha. Mindennapi, mindenkivel, mindig előforduló dolgokat úgy világítottak meg, hogy teljesen motivált, feldobott és ahogy kijöttem, „meg fogom váltani a világot” érzésem volt.

A szervezőcsapatba hogy kerültél bele?

Már a tavalyi TEDxYouth@Budapest végén beszélgettük Ádámmal, hogy jó lenne egy ilyen Veszprémben is. Ő mondta, hogy igen, ezt már mondták mások is és ő maga is gondolkodott már rajta. Ezt még így kétszer-háromszor megkérdeztem tőle, aztán egyszercsak közölte – talán december környékén – hogy akkor csinálunk egy TEDx-et Veszprémben. Számomra nem volt kérdés, hogy ebben részt akarok venni. Úgy gondoltam, hogy előadni biztos nem fogok tudni, mert nem vagyok ilyen beállítottságú, viszont szervezőként talán hozzá tudok járulni, hogy mások is azt érezzék, amit én éreztem Pesten.

Kicsit mesélnél arról, hogy a szervezésen belül mik azok a feladatok, amiket te csinálsz?

Én felelek azért, hogy mindig minden meglegyen. Én ellenőrzöm a dolgokat, hogy mindenre gondoltunk-e, minden meg van-e szervezve, nem maradt-e ki semmi, rákérdezek az Ádámnál, hogy ez tuti jó lesz-e így vagy gondolkodjunk még egy kicsit. Szóval igazából konkrét feladatom nincsen, én vagyok az ellenőr, a mindent látó szem, Damoklész karja, meg ilyesmi. Igazából ennyi: meglegyenek a határidők, mindig mindennek legyen felelőse.

Volt eddig valami, ami különösebben megizzasztott már, vagy valószínű, hogy az utolsó hétre marad a neheze?

Egyelőre még minden ilyen „ó, ez sima ügy lesz” hozzáállással történik, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, amikor azt fogom mondani, hogy ebből nem lesz semmi. Egyelőre viszont nem gondolnám, hogy volt olyan, ami problémát okozott volna.

Ha éppen nem a TEDxBenedekHegyet szervezed, mivel foglalatoskodsz?

Az egyetemen tanulok nemzetközi gazdálkodás szakon. Emellett dolgozom, és idén szenior vagyok a szintemen a Központi Kollégiumban, ott terelgetem a kicsi gólyáimnak az életét. Programokat szervezek nekik, csapatot építek és ügyelek rá, hogy mindig minden rendben legyen.

Mindig foglalkoztál ilyen szervező jellegű feladatokkal?

Már középiskolában DÖK-ös voltam, már ott is szerettem az ilyen dolgokat. 9-10.-es korom környékén lettem tagja a kaposvári középiskolások szövetségének, ahol szintén ilyen szervező munkák voltak, pályázatokat írtunk, mentünk ki külföldre, utakat szerveztünk, úgyhogy ez szerintem onnan jön nálam. Még nem voltam tagja ennyire semminek, mint most a TEDx-nek, de alapvetően már régóta szeretek mindig mindenről tudni és szervezkedni, úgyhogy elég testhezálló feladat.

Van valamilyen hobbid?

Nagyon szeretem a kézműves dolgokat. Imádok színezni – ha ciki, ha nem – legalább 45 darab vagy inkább több színes ceruzám van, színezőkönyvek, minden amit el tudsz képzelni. Már kiskoromtól gyöngyöt fűzök, fonogatok, minden ilyesmit szeretek csinálni. Ha éppen nem ezt csinálom, akkor nagyon szeretek túrázni és úszni. Több mint 10 évig úsztam régebben versenyszerűen. Ez már sajnos nem annyira van meg az életemben, mint kéne, de ha időm adja, akkor el szoktam menni.

Mondtad, hogy te előadóként nem nagyon szeretnél szerepelni a TED-en, de most hogy így láttad a felkészülés folyamatát, nem kaptál kedvet olyasmihez, hogy amikor majd éppen nem szervezel, akkor színpadra állj?

Hogy őszinte legyek, megfogalmazódott bennem a gondolat. Azért ez elég király. A folyamat, ahogy a jelentkezőkből előadók lesznek, már maga nagyon izgalmas. Ezt a részét én nagyon szívesen vállalnám. De ha azt mondanád, hogy nekem most 150 ember előtt beszélnem kell, szívrohamot kapnék. Én ezt maximum úgy vállalnám, hogy letakarjuk a szememet, hogy ne lássak semmit. Akkor igen. De egyébként biztos jó lenne és nagyon-nagyon sok előnye van. Magamban is pedzegetem, hogy csak meg kéne próbálni, de valószínű, hogy inkább maradok a backstage-ben és csinálom onnan a dolgokat.

A szervezés eddigi folyamata adott neked valami plusz tapasztalatot, ami miatt azt mondod, hogy már mindenképpen megérte?

Az emberek miatt már megérte. Már most olyan ötleteket és embereket ismertem meg, amikre azt mondom, hogy igen, ez az, amit kerestünk és amiért azt mondtam Ádámnak, hogy ilyen kell Veszprémbe is. A szervezés része egyelőre még nem hozott számomra új dolgokat. Majd az esemény után valószínű, hogy másképp fogok nyilatkozni. Az biztos, hogy elég húzós időszak elé nézünk, de szerintem mindenképp megéri.

Az eseménnyel kapcsolatban vannak-e valamilyen várakozásaid?

Én azt szeretném, ha mindenki úgy jönne ki, ahogy én kijöttem anno: csillogó szemmel és motiváltan. Hétfőn vállalkozások induljanak el és életek változzanak meg. Nyilván ezek elég nagyratörő tervek, de hát kicsi a bors, de erős.

 

Szólj hozzá!