Lapszéli magyarázatok: mi a TED és az x?

Ha csak 1,5 perced van

Ez a videó elmondja a TED és TEDx történetét, dióhéjban:

Ha ennél több időd van és/vagy szeretsz olvasni

Egyszerű és hiteles történetmesélés – ez a TEDx filozófiája a TEDx igazgatója, Lara Stein szerint. Ez a gondolat remekül passzol a rendezvény missziójához, miszerint keresik és bemutatják azokat ötleteket, amelyeket megéri terjeszteni. Így a gondolatok és a megfelelő forma találkoznak, és ebből több ezer izgalmas-inspiráló-elgondolkodtató-elképesztő-vicces-lenyűgöző előadás kerekedett ki.

A megosztott gondolatok mellett a TED ereje a szervezőkben van: egyikük sem fizetésért dolgozik az eseményen hónapokon keresztül, és még csak nem is hírnévért. Hisznek abban, hogy változást hozhatnak a saját közösségüknek. Szenvedélyesen dolgoznak, és ez a hajtóerő messzebbre képes eljuttatni a közösséget, mint bármi más.

Hogyan kapcsolódik ehhez a szemlélethez a TED?

Valójában ez a látásmód kapcsolódik a TED-hez.

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. A TED konferenciák a maximum 18 perces előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED teljesen újrafogalmazta a korábban megszokott konferenciaélményt, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává. A TED konferenciákon az előadásokról videó készül, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalon. (A TEDx-ek egy részéről szintúgy, ezt egy Youtube csatornán találod meg).

A TED 30 éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, de mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. Rengeteg ismert és kevésbé ismert előadó lépett már TED-színpadra, gyakran éppen a tőlük megszokottól teljesen eltérő, gondolatébresztő, provokatív előadásokkal: Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, vagy Bono, és sok más híres, akár ellentmondásos személy is csatlakozott az előadók és egyúttal a közönség soraihoz.

A TED közönsége jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és társadalmilag aktív. A háttérben egy nonprofit szervezet áll: legfőbb célja, hogy az Ideas Worth Spreading szellemében, a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, legtartalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodókat és alkotókat. Számukra a TED olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes megtermékenyíteni és gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új megoldásokhoz és projektekhez vezet.

Mi a TEDx? 

A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy hogy az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével.

Szólj hozzá!