Miért pont BenedekHegy?

TEDxBenedekHegy a kulisszák mögött

Kíváncsi vagy, hogy születik egy TEDx rendezvény? Akkor van egy jó hírünk számodra! Elindítjuk TEDxBenedekHegy a kulisszák mögött cikksorozatunkat, amelyben végigkövetheted a szervezés lépéseit. Első bejegyzésünkben a névválasztás témakörét járjuk körül egy kicsit.

Így kap nevet egy esemény

Ismerős a szituáció, amikor a szűkebb rokonság a legifjabb családtag érkezésére várva névadási lázban ég? Nem elég, hogy a leendő apuka és anyuka nem ért egyet egyik-másik névötlettel kapcsolatban, általában a nagyszülők sem hagyják szó nélkül a szülők döntését. Ráadásul általában rengeteg fontos szempont van a kellemes hangzástól az aktuális trendeken át a családi hagyományokig. Nem egy egyszerű menet. Megtalálni a tökéletes nevet egy TEDx rendezvénynek hasonlóan nagy kihívást jelent, bár jelen esetben szerencsére határozottabb támpontok álltak rendelkezésünkre, mint a fenti esetek többségében.

Néhány TEDx videó megnézése után már biztosan feltűnt Neked is, hogy az események a rendezvény helyszíne után kapják a nevüket. Néhány szabályt figyelembe kell venni a név kiválasztásánál. A legfontosabb szempont, hogy a rendezvény neve tükrözze a helyi közösséget, akiknek szól ez az esemény. Ennek megfelelően például a kisebb – legfeljebb 100 fős – TEDx rendezvények semmiképp sem viselhetik egy jelentős nagyváros nevét. Szintén ez a logika érvényesül abban a szabályban, hogy a választott név nem lehet ország, állam, régió és megye sem. Ezzel nekünk is akadt egy kis problémánk, egy kicsit lejjebb el is mondjuk, hogy mi.

Van még néhány további kikötés. A választott név nem lehet a helyszín beceneve, nem választhatók történelmi nevek, és épületek vagy például múzeumok sem szolgálhatnak az elnevezés alapjául. Kevés kivételtől eltekintve szervezetekről – legyen az cég vagy nonprofit szervezet – sem nevezhető el TEDx rendezvény. Végül pedig, bármilyen vonzó és hangzatos is lenne, az esemény témája sem választható névként. Mi is az tehát, ami szóba jöhet? Ezeken kívül tulajdonképpen bármi, ami jól tud kapcsolódni az esemény közönségéhez. Például egy utca, tó vagy városrész neve is lehet remek választás.

Hogy lett a veszprémi rendezvény TEDxBenedekHegy?

Egyik ötletünk a Balaton volt. Ugyan Veszprém nem közvetlenül a vízparton fekszik, de a Balaton közelsége meghatározó a város lakói vagy az idelátogatók számára. Ezt azonban el kellett vetnünk, hiszen korábban (2010) Siófokon már rendeztek egy TEDxBalaton elnevezésű eseményt, így más helyszínnel ezt a nevet nem kaphattuk volna meg. Másrészt probléma lett volna, hogy a Balaton meglehetősen nagy régiót jelöl, tehát a jelenlegi névadási szabályok értelmében nem lenne megfelelő.

Kézenfekvő lehetőségként merült fel a Veszprém név használata is. Egy ekkora város esetén megfelelő is lenne magáról a városról elnevezni a rendezvényt. Arra azonban nem gondoltunk először, hogy a megyét egészen véletlenül épp így hívják. Kénytelenek voltunk tehát tovább törni a fejünket. Mi lehet az név, ami kizárólag Veszprém városához kapcsolódik? A Királynék városa már elég egyedi lett volna, de egy újabb zsákutca, hiszen a becenév jellegű elnevezések sem elfogadottak.

A gondolatmenetet Veszprém természeti adottságai mentén folytattuk. A debreceni TEDxNagyerdő szervezői szintén ezzel a logikával találtak egy csak rájuk jellemző, egyedi nevet a rendezvénynek, így ez számunkra is jó iránynak tűnt. A lehetőségeket számba véve végül a Benedek-hegyre esett a választásunk, ami végül meg is felelt minden szempontnak. Így lett a 2016. október 8-i veszprémi rendezvény TEDxBenedekHegy.

Szólj hozzá!