Mit keresünk a TEDx előadókban?

Lelkesedést és ötleteket, többnyire ebben a sorrendben. Itt vége is lehetne a bejegyzésnek, de adhatunk még pár tippet neked, ha szeretnél előadó jelentkezést leadni a TEDxBenedekHegy következő eseményére.

A TEDx konferenciákat – előadás szempontból – egyetlen dolog különbözteti meg a szakmai konferenciáktól: az előadó lelkesedése és rajongása érződik a színpadon az előadó személyiségén és történetein keresztül a saját téma iránt.

Lehetsz bármilyen jó előadó, a szakterületeden a legelismertebb kutató akár, de ha nem tudod megmutatni a szervezőknek, hogy egyrészt te miért rajongsz a téma iránt, másrészt mi mint közönség miért rajongjunk érte, akkor a TEDx nem a megfelelő platform számodra.

Simon Sinek ötlete az Arany kör, ismered?
Simon Sinek ötlete az Arany kör, ismered?

Fontos kiemelni, hogy jelentkezéskor nem kell TED-szintű retorikai képességekkel rendelkezned. Minden kiválasztott jelöltre hosszú felkészítés vár a legjobb kezekben, de hiába a prezentációs tanár, ha nincsen a szíved mélyén szikra, ami fellobbanthatja a kíváncsiságunkat az ötleted hallatán.

A TED-parancsolatok

Minden előadónak, aki a piros pöttyre lép, célszerű betartania pár szabályt, ezt a TED 10 parancsolatának szokás nevezni. Ajánljuk, hogy próbáld tartani hozzájuk magad, hiszen egy TEDx előadás célja nem csak helyben elkápráztatni a közönséget (lásd bűvészek), hanem maradandó, hosszan tartó hatást kiváltani. Ezek a parancsolatok sorrendben:

 1. Álmodj nagyot! A célod az legyen, hogy életed legjobb beszédét add elő. Mutass valamit, amit korábban nem látunk/hallottunk! Adj valamit a közönségnek, amit sosem fog elfelejteni! Ossz meg egy ötletet, ami megváltoztathatja a világot!
 2. Mutasd meg magadat! Oszd meg velünk az álmaidat, a szenvedélyed, a félelmeid! Ugyanúgy mesélhetsz a hibáidról, mint a sikereidről.
 3. Csak egyszerűen! Ne az eszeddel vagy az elvont gondolatokkal próbáld lenyűgözni a hallgatóságot! Magyarázz el mindent! Mondj rá példákat! Mesélj történeteket! Fogalmazz pontosan!
 4. Célozd meg az érzelmeket! Nevettess meg minket! Vagy akár sírhatunk is. A lényeg, hogy kapcsolódj!
 5. Ne kérkedj! A dicsekvés a legbiztosabb módja a figyelem elvesztésének.
 6. A színpadon nincs eladás! Hacsak nem a szervezők kifejezett kérése, ne beszélj a cégedről vagy szervezetedről. Az előadásod nem pitch, és ne gyűjts támogatókat se.
 7. Reagálj! Kommentáld más előadók beszédeit és ötleteit, sőt akár építkezhetsz is rájuk.
 8. Ne olvasd fel! A jegyzet hasznos tud lenni, de az olvasással teljesen elveszted a közönséget.
 9. Figyelj az időre! Maximum 18 perced van. Ez törvény, eltérni nem lehet tőle.
 10. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! HANGOSAN, emberek előtt. Teljesen más hangosan kimondani, mint magadban mormolni vagy olvasni.

Most te jössz!

Van egy ötleted, amit előadnál a TEDxBenedekHegyen? Tegyél fel magadnak 5 kérdést:

 1. Mi a fókusz? Fogalmazd meg egy mondatban az előadásod mondanivalóját!
 2. Miért érdekel téged?
 3. Az ötleted újszerű?
 4. Hogyan kapcsolódik az ötleted a TEDxBenedekHegy témájához?
 5. Tényeken alapszik?

Válaszolj jól ezekre a kérdésekre, és kövess minket! Hamarosan megnyitjuk az előadói jelentkezést!

Szólj hozzá!