Túl a határainkon: Így választottunk témát

TEDxBenedekHegy a kulisszák mögött cikksorozatunk második részében azt meséljük el Nektek, hogy választottunk témát a rendezvénynek. Ez adja meg az egész esemény alaphangját, tehát rendkívül fontos, hogy elgondolkodtató témát találjunk, amihez könnyen lehet kapcsolódni. Éppen ezért sok ötletelés előzte meg a végleges döntést és amint azt láthatjátok, a névadáshoz hasonlóan ez sem igazán egyszerű folyamat.

Milyen egy jó TEDx téma?

Ahogy a névválasztás esetén, itt is van néhány szabály, amit figyelembe kellett vennünk. A téma egy átfogó kérdés vagy állítás kell, hogy legyen. Fontos, hogy ne legyen túl konkrét. Olyan mondatot kell választani, ami elég szabadon értelmezhető és sokféle előadás belefér. Ilyen lehet például – néhány korábbi TED és TEDx témát említve – a “Forradalmi ötletek”, “Gondold újra” vagy “Nagy kérdések”. Nem lehet egy területre leszűkíteni a választást, mint például orvostudomány vagy gazdaság. A TED és TEDx rendezvények egyik különlegessége éppen az a sokszínűség, ami az előadásokban és a közönség összetételében is megmutatkozik. Egy túl szűkre szabott téma ezt ellehetetlenítené.

Amikor már megvan a nagy, átfogó téma, következhet a kisebb egységekre osztás. Ezek az irányító szempontok pontosítják, hogy mi minden férhet bele az esemény témakörébe. Itt említhetők azok a kérdések, vagy helyi és globális témák, amik érdekelhetik a közösséget. Ez nagy segítséget is jelent, hiszen gondolatokat ébreszt a leendő előadókban. Hogy végül az adott téma keretein belül miről hallhatunk a rendezvényen, szervezői oldalról kevésbé szorosan tartozik a témaválasztáshoz. Itt már az előadókon van a hangsúly, akiknek a meghirdetett témakörhöz kapcsolódó gondolataiból – amiket megéri terjeszteni – születnek meg a beszédek. Itt a mi szerepünk inkább terelgető jellegű, segítve, hogy az előadások mondanivalója tisztán kirajzolódjon. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen erről még rengeteg szó esik a későbbiekben. Inkább lássuk, hogy zajlott a TEDxBenedekHegy esetében a témaválasztás.

Túl a határainkon

Így kerestünk témát a TEDxBenedekHegy rendezvényre

Ahogy azt innen a honlapról vagy Facebook oldalunkról már megtudhattátok, a 2016 októberében megrendezésre kerülő TEDxBenedekHegy témája “Túl a határainkon”. Ezen belül pedig az ember, a társadalom és a természet az a három iránymutató altéma, ami segíti előadó-jelöltjeinket saját előadásuk fókuszpontjának megtalálásában. A következőkben elmondjuk, hogy esett a választás erre a mondatra.

A témaválasztáshoz kézenfekvő módszernek tűnik, ha először megnézzük, mások mit csináltak. Rengeteg TEDx rendezvény zajlott már szerte a világon, így témakörök hatalmas tárháza mutathat irányt az ötleteléshez. Ez az út azonban nem bizonyult járhatónak. Végül nem a korábbi TEDx témák, hanem a világban jelenleg aktuális eseménynek, hírek, érdekességek irányából közelítettük meg a feladatot.

A jó témaválasztáshoz elsősorban több különféle érdeklődésű emberre van szükség. Nálunk például vegyészmérnök, értékesítő és programozó is részt vett a témakeresés folyamatában. A közönség is nagyon vegyes összetételű ezeken az eseményeken, így már a szervezés folyamata során is jól jön, ha jelen van ez a széles látókör. Ennek köszönhetően a rendezvény is színes és érdekes lesz a sok különböző hátterű résztvevő számára. A téma kiválasztásához vezető első lépés tehát azoknak az információknak az összegyűjtése volt, amikről mostanában hallottunk, olvastunk. Ezek között volt olyan, ami nagyon specifikus, de olyan témák is előjöttek, ami az élet több területét érintik. Ezek mentén haladtunk tovább, hiszen minél több területhez kapcsolódik egy témakör, annál több ember számára lehet érdekes.

A következő lépés annak a bizonyos egy mondatnak a megfogalmazása volt, ami az egész idei TEDxBenedekHegy rendezvény irányát kijelöli. Ez először így hangzott: „Játszótér az egész világ és játékos benne minden ember.” Ez a mondat azonban túl konkrétan kapcsolódott a játékhoz és ennél valamivel tágabb témakörre van szükség. Tovább gondoltuk hát a választott mondatot és eljutottunk a játékszabályokhoz, amik mindig léteznek, akár betartjuk őket, akár nem. Ezek a játékszabályok tulajdonképpen egyfajta határt jelentenek és ezzel meg is született a 2.0 verzió: „Túl a határainkon”. Ezt több szempontból is meg lehet közelíteni, így akár magára az emberre, vagy a teljes társadalomra, esetleg a természetre vonatkoztatva is értelmezhetők a határok. Rengeteg féle határral szembesülünk életünk során néha egészen kézzelfoghatóan, néha csak átvitt értelemben. A téma tehát nagyon szerteágazó, és mindenki számára aktuális, fontos tartalommal bír. A „Túl a határainkon” végül zöld utat kapott a liceszadótól is, így októberben ehhez kapcsolódó előadásokkal várunk Titeket Veszprémben.

Szólj hozzá!