Ismerd meg 2017-es előadóinkat! – Bincze Bea

A TEDxBenedekHegy előtt is hallottál már a TED konferenciákról?

Igen, negyedik éve felkészítő coach vagyok a TEDxYouth@Budapest-en. Pusztai Ádámmal, a TEDxBenedekhegy kurátorával is ott találkoztam, aki ott fellépő volt. A Toastmasters programja is közös érdeklődésünk.

Mi az, ami megfogott téged a TED konferenciákban, előadásokban?

Nagyon szeretek inspiráló emberekkel találkozni és inspiráló dolgokat hallani, mert úgy gondolom, hogy ezekre rákapcsolódva sokkal többet tudok tenni. Nekem a „jobbá tenni a világot” erős motívum az életemben. Sok ötletet, jó gondolatokat kapok, amiket egy az egyben tovább tudok vinni, beépíteni akár a saját életembe, akár a környezetemébe, akár a tréningekbe.

Rajta volt a bakancslistádon, hogy egyszer te is felállsz a színpadra?

Valamilyen formában mindenképpen, hiszen már olyan régóta dolgozom is együtt a fiatalokkal és látom, hogy milyen nagy élmény. A nagy kérdés az volt, hogy mikor van egy témám. Nekem a TEDx nem arról szól, hogy én megjelenjek, hanem arról, hogy egy olyan gondolatot osszak meg a másikkal, amit érdemes, és aminek örülnék, ha elterjedne. Úgy gondolom, hogy az, amiről most beszélek – a másik pletyka, a pletyka, ami segíti a közösségeket –abszolút erről szól.

A TEDxBenedekHegy felhívásával hogy találkoztál?

A Facebook oldalán láttam először, mert a TEDx közösségei oldalaira feliratkoztam, ezek remek kapcsolódási pontok a magyarországi TEDx közösségekkel. Amikor először megjelent, nem is gondoltam rá, hogy én jelentkezzek, az ismerőseimhez akartam eljuttatni.  Ahogy kialakult, hogy megoldásfókuszú világkonferenciára is visszük a pozitív pletykát és projektként akarjuk kezelni, akkor gondoltam, hogy ez egy olyan ötlet, amit érdemes terjeszteni és a TEDx olyan fórum, ahol ezt jó lenne megosztani, hogy sokakhoz eljusson.

Sokat gondolkoztál azon, hogy jelentkezz-e?

Nem. Amikor eszembe jutott, hogy az segítene az ötlet terjedésében, ha beszélnék róla, akkor rögtön beugrott, hogy a TEDxBenedekHegy erre tökéletes alkalom lenne és rögtön megírtam a jelentkezésemet.

Nagyobb közönség előtt való előadással kapcsolatban milyen tapasztalataid vannak?

A Toastmasters International európai szintű vezetője vagyok és ott a konferenciákon 300-400 fő is részt vesz. Már 2011 óta nyilvános beszéddel foglalkozom, kutatom. Úgy gondolom, hogy ha van egy olyan üzenet, amit érdemes megosztani, akkor arra oda kell figyelni és az, hogy minél több emberhez eljut, csak egy pozitívum. Ugyanúgy izgulok, mint bárki más. De a tréningjeimen is azt tanítom, hogy az a jó, ha izgulsz, mert ha számít neked, ha fontos, akkor igenis izgulsz. És az izgalom pozitív energiát is tud generálni, ami beépülhet és erősítheti a beszédet.

A próbákon hogy érezted magad?

Nekem ez egy nagyon nagy élmény. Az egy dolog, hogy nekem mit jelent a téma és mit látok benne. De visszajelzést kapok arról, hogy a többieknek ez mit jelent, mik ragadják meg őket és mik azok az üzenetek, amik jobban átmennek. Olyan dolgokat adnak, amik segítenek továbbfejleszteni a beszédemet. Nagyon szeretek csapatban dolgozni és ez egy nagyon-nagyon jó csapat.

Amikor éppen nem a TEDxBenedekHegyre készülsz, mivel foglalkozol?

Alapvetően coachként, trénerként dolgozom. A coachingban nekem a kommunikáció az egyik nagyon fontos dolog. Segítek megtalálni az embereknek a saját üzenetüket és azt előadni hatékony vezetői kommunikációval, hatékony egyéni kommunikációval, prezentációkkal. A másik dolog, amit nagyon szeretek, az a vezetői készségek fejlesztése. Alapvetően vezetőkkel, főként felsővezetőkkel dolgozom. Én magam is a General Electricben voltam pénzügyi igazgató nagyon sokáig. Hihetetlen élmény látni, hogy amikor túljutnak egy-egy elakadáson a coaching során, mennyivel energikusabbak, mennyivel hatékonyabban tudnak dolgozni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan munkám van, amit nagyon szeretek. Tehát akár a coachingnál, akár a tréningnél, a flow általában jelen van.

Mi a legnagyobb élmény ebben?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó dolog, hogy segítünk az embereknek felfedezni, hogy vannak új lehetőségeik és mindig vannak olyan alternatívák, amikkel tovább tudnak lépni és az elakadásokban hatékonyabbak tudunk lenni. Én magam is rendszeresen használok coachingot. Ha van egy olyan téma, amin már 3-4 hete pörög az agyam és nem találom a megoldás, meg szoktam kérni egy-egy barátomat, barátnőmet, hogy csináljunk peer coachingot. Akkor én coacholom őt, ő engem. És nagyon gyakran egy alkalommal megvan egy olyan válasz, amivel tovább tudok lépni. Úgyhogy én tudom, hogy működik a coaching és szerencsére ugyanezt tapasztalom az ügyfeleknél is.

Hogy kapcsolódsz ki?

Nagyon szeretek közösségben lenni. Nekem a Toastmasters egy olyan közösség, ahol nagyon sok olyan ember van, akik szívesen vannak együtt, támogatják egymást és fejlődni akarnak. Másrészt a családommal kapcsolódok ki. A fiam 14 éves. Nagyon szereti a mozit és vele szoktam moziba menni. Barátaimmal, barátnőimmel kirándulni megyek, nagyon szeretek utazni és olvasni. Szeretek sok mindent csinálni. Alapvetően engem az tölt, hogy aktív vagyok és közösségben vagyok.

Mi volt a jeled az óvodában?

Nem emlékszem rá. Anyucit kérdeztem, azt mondta, hogy valamelyikünknek óra volt a jele, de nem tudja, hogy kinek. A fiam jeleire emlékszem – neki pöttyös labdája meg fagyija volt – de a sajátomat nem sikerült kiderítenem. Pedig édesanyám az összes óvónőre, mindenkire emlékszik, de a jelekre valamiért nem.

20 év múlva hogy képzeled el magad?

Biztos, hogy akkor is valamilyen módon mentorálni fogok, sokat olvasok és a számomra izgalmas gondolatokat próbálom megosztani a többiekkel. Közösségekbe is fogok járni. Akkor még csak 72 éves leszek, tehát ez még könnyű lesz. Utazgatok a világban és úgy gondolom, hogy valamilyen nemzetközi szervezetben aktív szerepet fogok játszani. Most a Toastmasters a fő irány, de lehet ez akár egy coach szervezet, akár valami más, amihez tudok kapcsolódni és az értékrendjével azonosulni.

Október hetedikével kapcsolatban mire számítasz?

Más TEDx konferenciákon voltam és nekem nagyon-nagyon motiváló és energiával teli időszak volt mindig. Úgy gondolom, hogy itt is a csapattal illetve a közösséggel együtt egy olyan teremtő energia lesz, ami továbblendít engem és további ötleteket és inspirációkat fog adni abban, hogy akár ezzel, akár más tevékenységeimmel kapcsolatban milyen új irányok képzelhetők el.

Van kedvenc TED előadásod?

Ami nekem nagyon izgalmas, a legeslegelső, az Jill Bolte Taylor előadása az agyról. Régen láttam már, nagyon megragadott és a mai napig szeretem. Nagyon kedves előadásom Jeremy Gilley One day of peace című beszéde is. Van egy globális kezdeményezése, a Peace One Day. Sikerült elérnie, hogy szeptember 21-ét az ENSZ a béke világnapjává nyilvánítsa, amikor még a konfliktusövezetekben is fegyverszünet van. Afganisztánban például sok ezer gyereknek be tudták akkor adni a gyermekbénulás elleni oltást, mert egy napra béke volt. Azt gondolná az ember, hogy egy nappal, ilyen kis lépésekkel semmit sem lehet csinálni, de valójában ezekkel a kis lépésekkel olyan folyamatok tudnak elindulni, amikre utána lehet építeni. Nagyon sok embert szeretek még. Simon Sineknek is nagyon jók a beszédei, Dan Pink, a pozitív pszichológiáról Dan Gilbert, a hallgatással kapcsolatban Julian Treasure. A kommunikációval kapcsolatban rengeteg nagyon jó előadás van. Nagyon szeretem Sir Ken Robinson beszédeit is az oktatásról.

Szólj hozzá!