Ismerd meg 2017-es előadóinkat! – Szabó Erik

A TEDxBenedekHegy előtt is hallottál a TED konferenciákról?

Igen 4-5 évvel ezelőtt láttam az első TED videót.

Mi fogott meg ezekben a videókban?

Meghatározó élmény volt számomra Sir Ken Robinson Az iskola megöli a kreativitást? című beszéde. Megfogott, hogy milyen gondolatok cikázhatnak az előadók fejében, amit aztán elő is adnak a hallgatóságnak. A TEDx előadásokkal kapcsolatban olyan témákkal ismerkedtem meg, amelyeket nem biztos, hogy elolvastam volna egy könyvben. Olyan beszédeket hallottam, amik inspiráltak arra, hogy elmélyedjek ezekben a témakörökben. A TED megerősített abban, hogy milyen szép és sokszínű ez a világ.

Rajta volt a bakancslistádon, hogy egyszer TEDx színpadra állj?

2017 elején ezt le is írtam. Nem tűztem ki határidőt, csak azt, hogy egyszer szeretném a kedvenc témakörömet előadni a színpadon. Léptem fel már nagyobb közönség előtt és úgy éreztem, hogy egyszer eljöhet az én időm.

Hol találkoztál a TEDxBenedekHegy felhívásával?

Veszprémbe jártam egyetemre és a sok ismerős közül valaki megosztotta Facebookon. Megnéztem az összes TEDxBenedekHegyes videót, elolvastam a honlapon levő információkat, aztán összeállt a kép.

Sokat gondolkoztál azon, hogy jelentkezz-e?

Inkább azon gondolkoztam, hogy mit írok a szövegbe. Hamar eldöntöttem, hogy jelentkezek.

Mondtad, hogy álltál már nagyobb közönség előtt. Mik ebben a tapasztalataid?

Pont tavaly nyáron volt a legnagyobb. 800 fős közönséget produkáló színházi előadás volt és előtte én mondtam a bevezető szöveget, tehát oda nem saját témával mentem. Voltak versmondó versenyek is. Ezen kívül nap mint nap előadok, hiszen tanárként ez is a feladatom. TEDx viszont teljesen más. Arról a témakörről szól, amit én választottam, ezért személyesebb is.

A próbákon hogy érezted magad?

Felszabadító érzés volt megtapasztalni, hogy mit jelent az, amikor több ember összedugja a fejét, megbeszéli a dolgokat és úgy jelez vissza, hogy az építő kritikából lehet tanulni, fejlődni. Nekem erről szól a jövő, meg a jelen is. A próbák azt erősítették meg bennem, hogy úgy lehet visszajelezni, hogy ha valamit elrontottál, tudj belőle építkezni. Itt éreztem először markánsan, hogy milyen az, amikor bántás nélkül kapok kritikát és ösztönöz arra, hogy jobb legyek.

Mivel foglalkozol, amikor nem az előadásra készülsz?

Tanítok, könyvet írok. Hamarosan megjelenik egy interjúkötetem, ami a bátorságról fog szólni. Elektronikus tánczenei bulikat szervezek már 14 éve. Fociedző is vagyok, gyerekeket edzek. És hamarosan gyereket is nevelek – a TEDxBenedekHegy után fog megszületni a kisfiam.

Mi az, amit legjobban szeretsz mindabban, amit csinálsz?

Ösztönözhetek másokat és magamat. Inspirálhatom őket, kereshetem bennük azt, amitől ők is tudnak fejlődni és ezáltal én is. Kapcsolódni az emberekkel: nekem ez a legnagyobb művészet.

Hogy kapcsolódsz ki?

Mondhatjuk, hogy amiket csinálok, azok hobbik is. A színházba járás is ösztönöz, bátorság témakörömet is pont egy színházi előadás – a Vígszínház Pál utcai fiúk előadása – hozta. A zenék és a könyvek egy másik világba repítenek, a kikapcsolódást is jelentik számomra. Egyébként könyvfüggő vagyok.

Emlékszel arra, hogy mi volt a jeled az óvodában?

Létra. Jó magas is lettem.

Hogy képzeled el magad 20 év múlva?

Vezetőként és olyan apaként, aki pozitív mintát tud nyújtani a körülötte élőknek.

Október 7-ével kapcsolatban mik a várakozásaid?

Van bennem izgalom, várakozás. Nekem ez egy szintlépés, egy határátlépés lesz. Olyan fontos pont lehet az életemben, ami továbbvihet olyan irányba, ahova mindig is szerettem volna menni. Olyan embereket hozhat elém, olyan hatások érkezhetnek, amik kijelölik az utat, amin járni szeretnék.

Van kedvenc TED videód?

Sir Ken Robinson Kezdődjön a tanulás forradalma című beszéde. Arról beszél, ahogy az emberekkel, a gyerekekkel érdemes bánni, meglátni bennük a lehetőséget. Ez nagyon inspirált és majdnem az összes könyvét megvettem. Olyan ajtókat nyitott, hogy más nézőpontból tudom szemlélni az oktatást, a diákokat, az embereket.

Szólj hozzá!