Ismerjétek meg előadóinkat! – Csohány Gergely

Már csak néhány napot kell várnotok, hogy október 8-án végre hallhassátok 2016-os előadóink gondolatait. Addig is ismerkedjetek meg velük kicsit közelebbről! Elsőként Csohány Gergellyel készített interjúnkat olvashatjátok:

 

sz_csohany_gergely

A TEDxBenedekHegy előtt hallottál-e már erről a konferenciasorozatról?

Nem hallottam róla, de emlékeimben rémlett, hogy néztem már egy-egy gondolatébresztő előadást.

Mi az, ami megfogott ezekben az előadásokban?

Akkor még nem tudtam, hogy ezek TED előadások, viszont megfogott a szabadszelleműségük és az, hogy az emberek saját megtapasztaláson alapuló ötleteket prezentálnak és hoznak el nekünk.

Hogy találkoztál a felhívással?

Egy nagyon jó barátom osztotta meg a „Nélküled üres színpad” című bejegyzést. Már előtte is gondolkoztam hasonló dogokon és azon, hogy milyen lenne előadni és átadjam ezeket a gondolatokat, amik az utóbbi években felgyűltek. A TEDx-et abszolút a legmegfelelőbb helynek találtam erre. Úgy gondolom, hogy itt nem a tökéletesség számít, hanem a téma hordereje.

Sokat gondolkoztál azon, hogy jelentkezz-e?

Nem, azonnal jelentkeztem, érezve „ez épp most időszerű”.

Korábban már csináltál hasonlót?

A munkámhoz tartozott prezentációt készíteni. Műszaki cégnél dolgoztam, így slideshow-kat csináltam műszaki tartalommal feltöltve: semmi egyéb dolog, kizárólag a tények ismertetése szóban és írásban. Viszont nem találkoztam konkrétan retorikai tréninggel akkor, leginkább az volt a fontos, hogy informatívan, gyorsan adjak át információt.

A TEDxBenedekHegy próbákon hogy érezted magad?

Nagyon élveztem azt, hogy teljesen kreatívan és nyitott szellemiséggel állt mindenki az egészhez és nagyon sokat tanultam az előadótársaimtól. Emellett én is nagyon sokat fejlődtem, ugyanis a gondolatomat ugyanúgy vitte előre a tréning is és szélesítette a látókörömet – sőt, még jobban, mint előtte.

A TEDx-től kicsit távolabb evezve: mi az, amivel foglalkozol?

Tanulmányaimtól kezdve műszaki pályán mozgok, jelenleg mérnökként, és a jövőben is az a tervem, hogy a műszaki irányt fogom tartani. Mindemellett ugyanúgy kutatom a választ az élet nagy kérdéseire.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

A kreativitást, az alkotást – lehetőleg minél tovább tartó dolgoknak a megalkotását. Maradandót alkotni.

Hogyan kapcsolódsz ki?

Sporthorgász vagyok, de vannak egyéb hobbijaim is. Focizok is, de a horgászat az, ami talán a legjobban kikapcsol, illetve a mindennapokban meditálok.

Tudnál mondani egy dolgot, amit sokan tudnak rólad?

Megrögzött optimista 🙂

És mi az, amit kevesen tudnak rólad?

Erre konkrétan nem tudok válaszolni, talán a nyitottságomat a világ felé.

Milyen terveid vannak a közeljövőben, vagy akár hosszabb távon, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani?

Éppen saját vállalkozásom, saját cégem alapításán dolgozom a legtöbbet. Ez mutatja a közép-hosszú távú terveimet is, hogy az energiáimat mindenképpen ebbe szeretném fektetni.

Mire számítasz október 8-ával kapcsolatban?

Kimagasló izgalmat magam számára, izgulást, lámpalázat, illetve azt, hogy egy remek előadás keretében tényleg lesz ami pozitív irányba fogja elmozdítani az emberek gondolkodását vagy hozzá tudok adni a gondolatmenetükhöz.

Van kedvenc TED/TEDx videód?

Uri Hasson előadása, aki szintén a kommunikáció milyenségéről, átadásáról beszél. Egy laboratóriumi kísérlettel igazolja, hogy adott esetben hogyan működnek agyi területeket, különböző embereknél, ha különböző nyelveken mondják el ugyanazt.

Szólj hozzá!