Ismerjétek meg előadóinkat! – Jakabfi Zsuzsanna

Már csak néhány napot kell várnotok, hogy október 8-án végre hallhassátok 2016-os előadóink gondolatait. Addig is ismerkedjetek meg velük kicsit közelebbről! Az alábbiakban Jakabfi Zsuzsannával készített interjúnkat olvashatjátok:

 

sz_jakabfi_zsuzsi

A TEDxBenedekHegy előtt hallottál a TED konferenciákról?

Hallottam már a TED konferenciákról, pontosabban rengeteg TED videót néztem már meg. Valójában azért fogott meg a felhívás, amikor megláttam, hogy Veszprémben is szerveznek egy ilyen TEDx konferenciát, mert nagyon inspiráltak engem ezek a korábbi videók, amiket láttam. Nagyon felvillanyozott az, hogy Veszprémbe is elhozzák ezt a szellemiséget.

Mi volt az, ami leginkább tetszett ezekben a videókban?

Az előadók felkészültsége, stílusa és a mondanivalójuk.

A sok videó megnézése után a te bakancslistádra is felkerült, hogy szeretnél előadni?

Nem volt a bakancslistámon az, hogy előadó szeretnék lenni, viszont amikor megláttam a hírt a veszprémi konferenciáról, akkor maga a „Túl a határainkon” téma fogott meg.

Sokat gondolkoztál azon, hogy jelentkezz-e előadónak, vagy rögtön, amikor megláttad a felhívást, tudtál azonosulni vele?

A témával egyből tudtam azonosulni, megvolt az, hogy miről szeretnék beszélni. Azon, hogy konkrétan mit szeretnék mondani, és hogy mi lenne az az üzenet, amit átadhatnék a veszprémi közönségnek, még dolgoznom kellett. A jelentkezés előtt volt egy mélypont, amikor úgy gondoltam, hogy hol jövök én a korábbi videókon látott TED előadókhoz? Mindenféle professzort, kutatót, olyan embereket láttam, akik az én szememben nagy dolgot tettek már le az asztalra. Hozzájuk képest nem éreztem magam elég felkészültnek, elég odavalónak, és akkor majdnem lemondtam róla. Ekkor lépett be a képbe az egyik barátnőm, aki fogta a telefonját és azt mondta, hogy addig nem megyünk sehova, amíg fel nem vesszük azt a videót, amivel jelentkezem előadónak. Végül tényleg ezt a videót küldtem be jelentkezésnek.

Korábban adtál már elő nagyobb közönség előtt, vagy vettél már részt bármi hasonlóban?

Konferencián még nem adtam elő, de már megtapasztaltam, hogy milyen mások előtt beszélni. Munkám során rendszeresen adok elő kisebb csoportoknak – maximum 50 főnek – általában olyan témáról, amit most unalmasnak mondhatnék. Ez az egyik oldal. Másrészről, angolt is tanítok és itt elkerülhetetlen, hogy több ember elé kiálljak és megpróbáljam nekik a nyelv rejtelmeit és szépségeit elmagyarázni. „Muszáj” témákról adtam már elő, de TED-szerű elődásom még nem volt.

Hogy érezted magad a próbákon?

A próbákon nagyon jól éreztem magam. Sokat dolgoztunk, tanultunk és segítettük egymást. Gyakran voltak vicces helyzetek, szinte minden próbáról nagy vigyorral jöttem ki.

Említetted az angoloktatást. Mivel foglalkozol még ezen kívül?

Jelenleg egy telekommunikációs cégnél dolgozom. A beszerzési osztályon vagyok, szerződésekkel foglalkozom.

Hogy kapcsolódsz ki?

Táncolok. Tinédzser koromban versenytánccal kezdtem, egyetem után salsával folytattam. Azóta rendszeresen járok órákra és gyakorolni.

Tudnál mondani egy olyan dolgot, amit sokan tudnak rólad, ami például rögtön eszébe jutna az ismerőseidnek, ha megkérdeznénk őket?

A tánc biztos, hogy eszükbe jutna. Ezen kívül az is, hogy éltem külföldön és hogy szeretek utazni.

Tudnál mondani egy olyat is, amit kevesen tudnak rólad?

Egyszer megtörtént velem, hogy bezártak az egyetem A épületébe. Konkrétan rám zárták az ajtót és kellett egy negyed órát – fél órát csápolnom a járókelőknek, mire valaki észrevett, és megszánt, átment a B épületbe, ahonnan áthozták a kulcsot és kiszabadultam.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Esetleg mi a következő úti cél?

A következő úti cél Norvégia. A testvérem ott dolgozik és már régóta hív, hogy látogassam meg. Eddig másfele nézegettem, mert jobban szeretem a melegebb tájakat, de meggyőzött, és jövő év elejére tervezek egy rövid norvégiai kirándulást.

Mire számítasz az október 8-ai nappal kapcsolatban?

Leginkább arra koncentrálok, hogy az előadásom a tőlem telhető legjobb legyen.  Mivel ez lesz az első TEDx konferencia, amin részt veszek, kíváncsian várom, hogy mi fog történni az előadásom előtt és után.

Végül: van kedvenc TED videód?

Több is van, olyan is, amit már többször végignéztem. Kiemelném Amy Cuddy videóját, aki arról beszél, hogy a testbeszédünk befolyásolja nem csak azt, hogy mások milyennek látnak minket, hanem hogy mi milyennek látjuk saját magunkat. Például egy stresszes helyzet előtt, ha pár percig úgy teszünk, mintha már elértük volna azt, amit szeretnénk, ezzel magabiztosságot üzenünk saját magunknak, és ez pozitívan hat a szereplésünkre.

Szólj hozzá!