Ismerjétek meg előadóinkat! – Tóth Gábor

Már csak holnapig kell várnotok, hogy végre hallhassátok 2016-os előadóink gondolatait. Addig is ismerkedjetek meg velük kicsit közelebbről! Az alábbiakban Tóth Gáborral készített interjúnkat olvashatjátok:

 

sz_toth_gabor

A TEDxBenekHegy előtt hallottál-e már a TED konferenciákról?

Igen. Először igazából a külföldi TED-del ismerkedtem meg, és nagyjából egy véletlen folytán kerültem kapcsolatba a magyar TEDx mozgalommal. Először a TEDxYouth@Budapest-tel, most meg a TEDxBenedekHegy-gyel.

Mi volt az, ami megfogott benne?

Amikor néztem a videókat, akkor mindig elképzeltem, hogy milyen szívesen adnék elő én is egy ilyen közönség előtt, aki inspirál és nagyon nyitott az új ötletek iránt. Amikor láttam, hogy van ilyen lehetőség, abszolút úgy gondoltam, hogy ezt ki kell próbálni és megpróbálni, hátha sikerül. És sikerült.

Rajta volt ez a bakancslistádon, mit sokaknak, vagy egyszerűen csak a felhívást látva kaptál kedvet?

Igazából csak a felhívást látva. Sokszor kérdezték már, hogy ez előre tervezett dolog volt-e, de az az igazság, hogy ez annyira hirtelen jött, hogy igazából még időm se lett volna a bakancslistára felírni. De az a legjobb az egészben, hogy hirtelen jövő ötlettől vezérelve sikerült kitalálni valamit, amit be is lehet mutatni.

Sokat gondolkoztál azon, amikor megláttad a felhívást, hogy jelentkezzél-e vagy rögtön tudtad, hogy ez neked való?

Nagyjából egy fél órát. Úgy gondoltam, hogy mindenképpen érdemes megpróbálni, már csak a jelentkezést is. Ha nem választanak ki, akkor nem sikerül, de próba szerencse, meglátjuk mi lesz.

Korábban csináltál már bármi hasonlót?

Elég sokáig vezettem csillagászszakkört Maglódon, eleinte egyedül, még általános iskolásként, aztán amikor egyetemista voltam, akkor segítséggel. Általában a fiatalabb generációt céloztuk meg, úgyhogy ennyire igényes előadásokat nem kellett létrehozni, mint például most a TEDx-re, de azért igyekeztünk minél színesebbé és minél izgalmasabbra varázsolni őket. Tehát közönség előtt volt lehetőségem beszélni, de a közönség általában inkább a fiatalabb generációból állt.

A próbákon hogy érezted magad?

Eleinte kicsit – sőt nem is kicsit, nagyon – izgultam. Nagyon izgulós vagyok, amikor új közegbe kerülök bele, főleg hogyha elő is kell adnom és ez egy viszonylag rossz tulajdonság. Mindig felkészületlennek érzem magam, még akkor is, ha teljes egészében felkészültem és mindent beleadtam. Amikor az első próba lement, eszméletlen jól éreztem magam utána. Akkor úgy vonzott az, hogy nekem jönnöm és beszélnem kell, amikor tudok. Mindig nagyon jó iránymutatást kaptam a mentorálás során, hogy milyen irányba érdemes elmenni a témával, hogyan érdemes felépíteni, mik azok a kulcsmondatok, amiket meg kell ragadni. Szóval összességében nagyon jó volt.

Kicsit elkanyarodva a TED-től: mivel foglalkozol a hétköznapokban?

A hétköznapokban szoftverfejlesztéssel foglalkozok webes területen, úgyhogy sokat kockulok, az az igazság.

Mi az, amit legjobban szeretsz a munkádban?

Azt, hogy nagyon sok kihívást tartogat, folyamatosan tanulni kell és újabb technológiákat kell megismerni. Tehát van egy késztetés arra, hogy felfedezze az ember a legújabb megoldásokat és ezt alkalmazni is tudni kell. Ez egy nagyon érdekes utazás tud lenni. Végeredményben, amikor egy projektet megvalósítunk ilyen területen, az is egy felfedezés, mert először elő kell készíteni, meg kell nézni, hogy mi a hozzá kapcsolódó legjobb technológia és ezen a felfedezési útvonalon elindulva végül megvalósítani.

Munka után hogyan kapcsolódsz ki?

Meglepő, mert sokan arra gondolnak, hogy amikor hazamegyek, az az első dolgom, hogy a távcsövet kiviszem az ég alá és ott töltöm az estét, de voltaképpen én a csillagászatot is most már inkább informatikai szemszögből közelítem meg. Szeretek természetesen vele foglalkozni, kimenni az ég alá, nézelődni, de javarészt inkább az informatikával próbálom megközelíteni és szabadidőmben is azzal foglalkozok, hogy különböző saját, csillagászattal kapcsolatos projekteket megvalósítsak. Illetve mostanában kezdtem el NASA-s képeket feldolgozni Photoshoppal. Ez még nagyon gyerekcipőben jár, de nagyon jó kikapcsolódás tud lenni. Meg persze – mint mindenki más – sorozatokat nézek, zenét hallgatok, barátokkal vagyok. Elég hétköznapi.

Tudnál mondani olyan dolgot, amit sokan tudnak rólad?

Azt, hogy csillagászattal foglalkozom.

Milyen terveid vannak, amiket szeretnél megvalósítani a közelebbi vagy távolabbi jövőben?

Ezt a kérdést azért szeretem, mert sokan felteszik állásinterjún, meg amikor már az ember normális helyen dolgozik. Az az érdekes, hogy az elmúlt években nálam nagyon sokat alakult az, hogy milyen célokat szeretnék elérni. 2-3 évvel ezelőtt még sokkal nagyobb terveim voltak, most már reálisabban látok dolgokat. De a munkám mellett természetesen szeretnék sikeres lenni abban, amit csinálok, illetve saját csillagászattal kapcsolatos projekteket mindenképpen szeretnék megvalósítani még a jövő év folyamán.

Mire számítasz az október 8-ai nappal kapcsolatban?

Leginkább arra, hogy nagyon sok inspiráló történetet fogok hallani és egy nagyon jó közönséggel fogok találkozni. Bízok benne, hogy az előadás után egy nagyon jó kis beszélgetés is kialakul majd az érdeklődésnek megfelelően. Nagyjából erre számítok. De ami a legfontosabb, hogy mindannyian nagyon jól fogjuk érezni magunkat, ez 100%.

Van-e kedvenc TED videód?

Kedvencet nem tudok kiemelni, mert igazából mindig egy cím alapján eldöntöm, hogy én ezt szeretném megnézni és akkor belenézek. De természetesen, ami természettudománnyal, informatikával kapcsolatos, az valahogy mindig közelebb áll az érdeklődésemhez. Nem tudok kiragadni egy kedvencet, inkább egy csoportot tudnék mondani: amiről úgy érzem, hogy tényleg egy nagyon inspiráló gondolatvonalon indul el, az mindenképpen jó, az megfog.

 

Szólj hozzá!