Ismerjétek meg a szervezőket! – Pusztai Ádám

Már csak szombatig kell várni Veszprém első TEDx konferenciájára. Addig is ismerjétek meg az embereket, akik a háttérben azon szorgoskodnak, hogy felejthetetlen élményben legyen részetek október 8-án! Elsőként Pusztai Ádámmal készült interjúnkat olvashatjátok:

 

Mikor és hol találkoztál először a TEDx-szel?

3 évvel ezelőtt voltam fent egy jó barátommal először Pesten. Ez volt a TEDxYouth@Budapest.

Mi fogott meg benne?

A TEDx bármelyik konferenciája úgy működik, mint egy világfalu, ahol nem tudod azt mondani, hogy csak HR-esek, csak diákok vagy csak felsővezetők jöttek el, hanem mindenféle korosztályból mindenféle nemű és foglalkozású emberek ott vannak. Viszont közös bennük az, hogy mindannyian kíváncsiak arra, hogy másoknak milyen újító, merész gondolatuk vagy új nézőpontjuk van. Emiatt nem lehet beskatulyázni egy jól definiálható keretbe ezt az egészet és ez a meghatározhatatlanság az, ami tetszik benne.

Mikor fogalmazódott meg benned az ötlet, hogy Veszprémben is legyen egy ilyen konferencia?

Amikor 2013-ban kijöttünk a pesti konferenciáról, azt mondtuk, hogy eszméletlen nagy lehetőség és kiváltság, ha valaki fel tud állni egy ilyen színpara előadni. Ezt kitűztük akkor a zászlónkra a korábban már említett jóbarátommal – aki szintén Ádám (Molnár Ádám – a szerk.) – Ahogy ez fejlődött és utánanéztünk, hogy Magyarországon ennek milyen háttere vagy kultúrája van, kiderült, hogy Pesten kívül csak Debrecenben létezik TEDx. Valahogy szóba került, hogy mekkora menő lenne, ha Veszprémben is lenne, de ez csak egy kávézás közben felbukkanó ötlet szintjén meg is maradt. Tavaly novemberben a 2015-ös TEDxYouth rendezvény után gondolkodtunk el néhány helyi barátommal azon, hogy ezt mégiscsak meg kéne csinálni.

Előadóként milyen érzés a színpadon állni?

Lehet mindenféle frázisokat mondani, hogy bizonyos érzések leírhatatlanok és Coelho-i magasságokba emelkedni, de van, amit egyszerűen nem tudsz jól megfogalmazni. Nyilván mondhatok rá metaforákat meg hasonlatokat, de szerintem egyik sem fedi teljesen a valóságot. A tréningek alkalmával fel lehet készíteni egy előadót arra, hogy jó legyen az előadásmódja, összeszedettek legyenek a gondolatai és tudjon hatni a közönségre, de amikor kiállsz arra a piros pöttyre akkor ez valahogy más. Korábban persze gyakoroltál emberek, ismerősök előtt, adtak visszajelzést, tudtad, hogy mit kell még finomítani rajta. Tudtad, hogy pöpec lesz, amit azon a szőnyegen el fogsz mondani, de ez olyan, mint a bungee jmping. Elmesélhetik, milyen érzés leugrani, de nem fogom teljesen érteni addig, míg le nem ugrok.

Milyen kihívásokat jelent megszervezni egy ilyen eseményt?

Mivel a TEDx nemzetközi brand és nemzetközi konferencia sorozat, nagyon-nagyon szigorú szabályai vannak annak, hogy hogyan kell elnevezni és milyen témát lehet választani. Ez hosszú hónapok gyötrelmeit és álmatlan éjszakáit okozta a lelkes kis szervezőcsapatnak. Eddig szerencsére a licensz beszerzése volt a legnagyobb probléma. Azon kívül meg csak általános rendezvényszervezési feladatok bukkantak fel – nem nevezném problémának, de megoldani, hogy a jegyértékesítés hogy működjön, legyenek önkénteseink, legyenek előadóink, helyszínt foglaljunk. Tehát ez mind egy normál rendezvényhez kapcsolódik, olyat meg szerencsére mindannyian csináltunk.

Mik azok a konkrét feladatok, amik kimondottam rád hárulnak, mint kurátorra?

Az én fő feladatom az, hogy a jelentkezők közül kiválogassuk többedmagammal a leendő előadóinkat. Ez volt a licensz megszerzése után az elsődleges feladat. Valamint felkészíteni őket életük beszédére, mert minden TED, TEDx előadásnak az a lényege, hogy te mint előadó, adj valamit a közönségnek. És ehhez hetek-hónapok hosszú munkája szükséges. Voltunk abban a szerencsés helyzetben, hogy több szakember segítségét is megkaptuk ebben a felkészülésben, úgyhogy ezt is inkább megoldandó feladatként értékelném, mint problémaként. Hálás megoldandó feladatként.

Amikor éppen nem ezzel foglalkozol, mit csinálsz?

A Pannon Egyetem kollégiumaiban dolgozom, tehát hallgatókkal foglalkozom – magyarokkal és külföldiekkel. Másrészt a Toastmasters Veszprém retorikaklubnak vagyok az elnöke, harmadrészt a Kollektívának vagyok az egyik alapítója és trénere.

Október 8-ára mik a várakozásaid?

Nagyon-nagyon jó idő lesz, verőfényes napsütés és mindenkinek ehhez passzoló kedve. Így fog mindenki megérkezni nyolcadikán. Előtte lesz egy kicsit zsúfolt hetünk, akkor fognak megérkezni a pass-tartók meg a kiadvány akkor fog a nyomdában elkészülni. Ezeket össze kell rakni. Picit melós lesz, de lelkes önkéntesekkel ezt hamar megoldjuk. A konferenciát pedig eszméletlen módon várom. Nagyon remélem, hogy sikerül legalább ugyanolyan hangulatot összehozni, mint amit a pestieken tapasztaltam. Nagyon sokan láttak már szerencsére TED vagy TEDx előadást, de az nem ugyanaz az érzés és hangulat, mint ha az előadások közti szünetekben beszélgetsz. Teljesen más atmoszférája van és ezt a különlegességet szeretnénk megteremteni és nagyon remélem, hogy ez sikerül.

Szólj hozzá!