Elmélkedtél már az Élet nagy dolgairól? Itt az ideje cselekedni

Jelentkezz a 2019-es TEDxBenedekHegy konferenciára, amelynek fő témája az Élet 5.0 – már csak ennyi időd van:

[hurrytimer id="747"]

Évezredekig az élet csak a túlélésről szólt. Változik a világ, emiatt többször is újra kellett értelmeznünk, hogy mit jelent számunkra az ÉLET: új közösségeket, fejlődést, fejlesztést, esetleg magasztos célt? Léteznek trendek, amiket megfigyelve és megértve nagyobb befolyásunk lehet a következő „verziók” felett? Muszáj nagyobb befolyást szereznünk? Vajon mi a tökéletes egyensúly megfigyelés, befolyásolás és irányítás között?

Szellemi túladagolás
két felvonásban

Ha láttál már TED vagy TEDx előadást korábban, akkor tudod, hogy mindegyik egy egyszerű ötletet jár körbe. Nálunk november 9-én nyolc előadó nyolc különböző ötletét fogod megismerni. Valamelyik gondolat teljesen újszerű, valamelyik alapjaiban kérdőjelezi meg az élet egy szeletét.

Habár két szekcióba szedtük az előadásokat, így is annyira feszíteni fognak téged a kérdések, gondolatok, ötletek, hogy egyórás beszélgetős szüneteket kell és fogunk tartani.

Ez fog veled történni a konferencián

A konferencia napján, szombaton verőfényes napra fogunk ébredni. Gyorsabban ugrasz ki az ágyból, mint Micimackó, mert azonnal indulnál a helyszínünkre, a veszprémi Völgyikút házba.

13:00 után érdemes picivel érkezni, ekkor nyílnak a kapuk. A regisztrációs pultnál mosolyogva fogadnak, megkérdezik a neved és 1-2 perccel később már a legjobb helyet vadászod a széksorok közt.

Érdemes már ilyenkor ismerkedni a többi résztvevővel (ebben egy névtábla fog sokat segíteni, amit kapsz), de ha csak egy markáns aromájú kávé érdekel, akkor a cateringes asztalok felé veszed az irányt.

Így vagy úgy, de az idő hamar eltelik, és 14:00-kor elstartol az első szekció. Itt 4 lehengerlő előadást fogunk meghallgatni, amelyek mindegyike maximum 18 perces (ez TEDx-szabvány, tartjuk magunkat hozzá).

Az első szekció után jön egy kapcsolódásra szánt, nagyjából egy órás szünet. Elsőre soknak tűnhet, de el sem hinnéd, hogy milyen izgalmas beszélgetések alakulnak ki – ezeket a diskurzusokat nehéz lelőni, de utána jön a második szekció, ismét 4 előadással, nem cicózunk.

Ülsz, gondolkodsz, felismersz, elképedsz, hitetlenkedsz, nyitottá válsz – nem feltétlenül ilyen sorrendben, de ezeket az állomásokat biztosan érinted.

A második szekció után sem kell intellektuálisan feltöltve, de szellemileg lemerülve hazabotorkálnod: maradj beszélgetni akár éjszakába nyúlóan az after eseményen.

Ó, azt pedig te sem fogod jó szó nélkül hagyni, hogy milyen brutális catering lesz a nap folyamán. A szakácsot is felveszed a karácsonyi listádra a “tartozom neki” oldalra. 🙂

Készítsd fel a kollégáidat arra, hogy az idei TEDxBenedekHegy konferencia után napokig, ha nem hetekig fogsz azokról az ötletekről mesélni, amelyeket itt hallasz.

Mi pedig már alig várjuk, hogy találkozzunk veled <3

Ezek azok az ötletek, amelyeket megéri terjeszteni

Minden előadás az Élet valamely területét járja körbe: gyerekek, nyugdíjasok, munka és feladatok, kommunikáció, sport, adatok. Íme az előadóink:

Berkes Márton: Mindannyian akadályfutók vagyunk

Az akadályfutás az egyik legdinamikusabban fejlődő sport a világon. Évente emberek milliói teszik próbára magukat a sárban, hogy bizonyítsák: többre hivatottak, mint pusztán irodai akták tologatására. Mit tanulhatunk az ő példájukból, ami segít nekünk is átformálni a gondolkodásunkat, ha kihívással nézünk szembe a hétköznapok során?

Biermann Margit: A harmadik 30 év

A 60 év feletti kor életünknek egy különleges szakasza: ebben az időszakban megyünk nyugdíjba és ránk szakad a fiatal korban gyakran áhított szabadság. Tele vagyunk tapasztalatokkal, de tervekkel is. Ragaszkodunk a szokásainkhoz, de azért hajlandók vagyunk új dolgokat is kipróbálni. Időnként rácsodálkozunk a technika vívmányaira, próbáljuk megtalálni a közös hangot a fiatalokkal és igyekszünk lépést tartani a világ változásaival. A múltunkat ismerjük, de vajon milyen lesz a jövőnk?

Dallos Zoltán: Alkalmazott legyek, vagy vállalkozó?

Élete egy pontján szinte mindenki felteszi magának ezt a kérdést. Bennünk élnek azok a sztereotípiák, hogy az alkalmazotti lét biztonságos, míg vállalkozni kockázatos. Zoli előadásában azt fogja bemutatni, hogy ez a döntés nem „fekete vagy fehér”, mert a XXI. századi információs forradalom korlátlan lehetőséget teremtett a munka világában.

Danyi István: Szelídítsd meg a feladataidat!

Hányszor mondod, akár naponta, hogy nincs időd! Stipi az előadásában nem csupán bebizonyítja számodra, hogy van időd, hanem azzal kapcsolatban is ad számodra információt, hogy mit tegyél, ha túl sok a feladatod. A probléma szerinte ugyanis nem az, hogy kevés az idő, hanem, hogy túl sok a feladat.

Kertész-Farkas Anikó: Utánozás – majomszokás?

Már óvodában kiöli belőlünk társaink gúnyolódása az utánozás örömét. Ez nagy kár, hiszen micsoda játék rejlik az utánozásban! Mennyi mindent felszabadultabban tanulhatnánk, ha nem félnénk attól, hogy ránk sütik a bélyeget: csak leutánozzuk a másikat. Ugyanakkor (titokban) annyi mindent utánozva tanulunk ma is: tágra nyílt szemekkel lessük azokat, akik előrébb járnak, mint mi, és így tanulni tudunk tőlük. Így van ez a nyelvtanulással is. Előadásában Anikó arra bíztat minket: fedezzük fel újra az utánozás csodatévő hatékonyságát a nyelvtanulásban!

Körmöczi-Kriván Péter: Nyomj egy PAUSE-t vagy más nyomja!

Érezted már valaha, hogy nincs elég idő magadra, a családodra, a barátaidra? Peti előadásában új nézőpontból, felnőtt mesén keresztül találkozhatsz az idő, az időhiány értelmezésével, hogy bármikor képes legyél megállni, anélkül, hogy „lelkiismeret-fúrásokat” hajtanál végre magadon.

Lévai Richárd: Én, az olajmező

“Az adat az új olaj”.

Mára már az új gazdaság mantrájává vált ez a gondolat. De mit jelent ez a mi személyes életünkre és a kapcsolatainkra nézve? Milyen következménye van a mindennapjainkra az, hogy mindenhol körül vesznek minket az adatok, és az, hogy rengeteg cég az életünk minden rezdüléséről adatot szerez?

Zentai Kata: Egy jel, ami megmarad

Kata előadásában rámutat arra a fontos tényre, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni: a babák sokkal okosabbak, mint mi azt gondoljuk. Egy egyszerű módszeren, a babajelbeszéden keresztül mutatja be, hogy miként tudnak a szülők jobban ráhangolódni a gyermekeikre már jóval a beszéd megjelenése előtt is. A megértés és a kötődés, ami az eredményesebb kommunikáció révén erősödik, nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatot képes harmonikusabbá tenni, de hosszú távon is támogatja a felnövekvő nemzedék világban való boldogulását.

„Sajnos te nem vehetsz részt”

A szívünk megszakad, de a 101. jelentkezőnek ezt kell mondanunk. A TEDxBenedekHegy liszensze szerint 100 fő vehet részt a konferenciánkon. Lehet halogatni a jelentkezésedet, de nem érdemes.

(Nem azt mondjuk, hogy ha fél percen belül nem jelentkezel, akkor már le is maradtál, de valószínűleg valakinek az ujja ott remeg a Jelentkezek gomb felett. Ugye nem a te helyedet foglalja el?)

Fogy az idő, fogy a hely

A konferencia előtt 5 nappal legkésőbb le kell zárnunk a jelentkezést, mert a névre szóló apróságokat időbe telik elkészítenünk. Egyre kevesebb idő van eddig hátra, jelentkezz most résztvevőnek!

[hurrytimer id="747"]

(Itt egy űrlap volt, amíg lehetett jelentkezni.)