SelecTED: Az univerzum és mi

Mától hetente összegyűjtünk Nektek egy-egy téma kapcsán néhány nagyszerű TED vagy TEDx előadást. Első válogatásunkban három olyan lebilincselő videót szeretnénk megosztani, amik az univerzum, az emberiség – és esetleges idegen civilizációk – létezésének hátterébe nyújtanak betekintést. A három előadó olyan tudományos kutatásokról, tényekről és elméletekről beszél, melyek a felfoghatatlanul hatalmas léptékű univerzum – vagy multiverzum? – megértését szolgálják. A közérthető és érdekfeszítő előadások egyszerre ejtenek ámulatba és segítik ezeknek a hatalmas rejtélyeknek a megismerését.

Nagy történelem

David Christian előadásában végigvezet minket a világegyetem történetén az ősrobbanástól napjainkig. A „Nagy Történelem” bemutatásával rávilágít, hogy milyen törékeny az a komplexitás, aminek világegyetemünk, bolygónk és az emberiség létezését köszönhetjük.

A legrejtélyesebb csillag az univerzumban

Az is lehetséges, hogy nem vagyunk egyedül. Mi történik, ha olyan jeleket észlelünk, amik nem férnek el eddigi ismereteink keretei között? Biztos, hogy ezek arra utalnak, hogy nálunk sokkal fejlettebb technológiákat alkalmazó idegenek tevékenykednek az univerzumban? Tabetha Boyajian csillagász egy ilyen titokzatos jelenséget kutat és erről mesél nekünk a következő videóban:

Egyetlen világegyetem?

Végül, harmadik videónkban még távolabb merészkedünk. Mi van, ha nem a mi világegyetemünk az egyetlen? Talán több ősrobbanás történt, melyek mind létrehoztak egy-egy univerzumot. A multiverzum elméletét Brian Greene fizikus ismerteti meg velünk:

Szólj hozzá!