A te TED-ed a TED-Ed (nem csak tanároknak)

Arról már korábban írtunk, hogy mi a TED és mi a TEDx. A világ szerencsére nem áll meg ennyiben, ugyanis a főhadiszálláson egyszer gondoltak egy nagyot, és a magyarázó videóikat elkezdték animálni, így segítve a könnyebb megértést. Ebből jött létre a tanítás, azaz az Education vonal, “teljes” nevén a TED-Ed.

ted-ed

Itt kezdd el

Az animált videók mellett TED-Ed konferenciákat is tartanak rendszeresen, ahol az oktatáshoz kapcsolódó témákat és ötleteket mutatnak be és vitatnak meg. Amikor egy mondatban említik a TED-et és az oktatást, az többnyire kéz a kézben jár Sir Ken Robinson említésével is.

Az ő előadása az elsők között volt, amit közzétettek az interneten. Népszerűségét tükrözi, hogy 39 millió felett jár a nézettsége. Remek kiindulópont ez a videó azoknak, akik most ismerkednek a TED-Ed világával.

A TED-Ed célja minél szélesebb körben elterjeszteni diákok és tanárok ötleteit a világon. Amellett, hogy hatalmas tudásanyagot hoztak létre animált videók formájában, kiterjedt tanár-hálózattal rendelkezik. Bátorítanak mindenkit arra, hogy vigye el a TED élményt az iskolájába, hiszen ez kölcsönösen előnyös a tanárok és a TED-Ed számára is – mára több mint negyedmillió oktató csatlakozott hozzájuk.

Válassz kedvencet!

A remek magyarázatok mellett nekem egy konferencia előadás a kedvencem. Az előadó, Rita Pierson tanárnő sziporkázó humorral fűszerezett történetekkel szórakoztat minket. Azt állítja, hogy mindannyiunk életében volt egy olyan tanár vagy felnőtt, aki nagy hatással volt ránk, aki bátorított minket, és nem hagyta, hogy letérjünk a saját utunkról. Az előadásában arról mesél, mi a feladata egy oktatónak, és ő hogyan kerekedett felül a legnagyobb kihíváson.

Szerencsére itthon is van a lelkes tanárra példa: Joós Andrea a TEDxDanubia színpadán ragadott magával mindenkit pár éve

Csatlakozz hozzájuk!

Egy remek videó létrehozásához a következők szükségesek a TED csapata mellett: egy kíváncsi diák, egy kivételes tanár vagy egy tehetséges művész. Ha a felsoroltak egyike vagy, vagy ismersz olyat, akire  passzol az egyik kategória, szólj neki, hogy csatlakozzon hozzájuk (linkeld be neki ezt az oldalt). Tegyük érthetőbbé a világot, és szerethetőbbé a tanulást!

 

Szólj hozzá!